EN | HU
www.artplacc.hu
KORTÁRS MŰVÉSZETI + DESIGN FESZTIVÁL

2017. JÚLIUS 21 - AUGUSZTUS 24.
TIHANY

ARTplacc 2017

A 7. ARTplacc Kortárs Művészeti + Design Fesztivál keretében a kortárs képzőművészek, designerek és a társművészeti szerzők a közösségi tervezés és a fenntarthatóság jegyében mutatják be alkotásaikat, interaktív módon.
A tematikus hétvégékre lebontott fesztiválon megjelenő alkotások, a tavalyi évhez hasonlóan, a természet és az ember között kapcsolatot vizsgálják, épített környezetünhöz fűződő viszonyunkat. A "slow design" jegyében, különböző workshopokon vehetünk részt, melyek anyagkezelésükben vagy koncepciójukban szorgalmazzák a tudatos fogyasztói gondolkodásmódot, és a DIY kultúra fontosságát a 21. században.
Idei programjaink, az eddigi évekhez képest lazábban kurált koncepció mentén, elsősorban az építészet, a fény, a design, a képzőművészet és a gasztronómia hívószavakra tett izgalmas kísérletek.

Installációk, kiállítások, vetítések és workshopok:
Apró Színház, Berkes Áron Kolos, Binpile, DEÁK 17, Hitter Magdolna + Horváth Csilla, KEF (May Adél + Szlezák Szabina, Lightinn (Szabó Amanda + csapata), Makrafun, METU, MOME, Oláh Sándor, Szövetség 39, Weiler Péter...

Az aktuális információkért és a legfrisebb hírekért kövesd az ARTplacc Facebook oldalát!

Társművészeti programok -
irodalom, színház, tánc, film és zene


MULTIKULTI TÁRSMŰVÉSZETI PROGRAMOK:


Európai Könyvek Olvasósarok - irodalom, színház, tánc, zene és filmművészet Közép-Európa különböző országaiból. Részletes program a túloldali napi programbontásban


IRODALOM

Irodalmi határátkelő
Az idei ARTplacc irodalmi programsorozatának mottója a határátlépés, térben és időben, műfajok és művészeti ágak között. A felsorakoztatott események között olyan, a Páneurópai Piknik évfordulójára szimbolikusan reflektáló kísérőrendezvények szerepelnek, amelyek eltérő alkotásterületről indulnak, de metszéspontjukban mindig az irodalom áll. Cél az, hogy a megszokott, az irodalmi eseményekhez társított, ’slow’ sztereotípiákra rácáfoljunk: megmozgassuk a látogatókat, az alkotókat és „új” platformokon mutassuk meg az irodalom sokoldalúságát, létjogosultságát egy összművészeti, de elsősorban képzőművészeti profilú fesztiválon. Az Európai Könyvek Olvasósarokban pedig a közép-európai országok kulturális intézetei által összeállított könyvválogatásokban mélyülhetünk el.

IRODALOM


Író-olvasó találkozó: Pavol Rankov (SK)
A program a budapesti Szlovák Intézet támogatásával valósul meg

Pavol Rankov a pozsonyi Komenský Egyetemen, könyvtártudományi szakon végzett. A prózaírással katonai szolgálata alatt (1988) kezdett el foglalkozni. Első novelláskötetéért (S odstupom času, 1995, magyarul Az idő távlatából, Kalligram, 2010) az év legjobb pályakezdő írójának járó Ivan Krasko-díjban részesült, 1997-ben pedig elnyerte a Premio Letterario Internazionale Jean Monnet nemzetközi irodalmi díjat.2001-ben publikálta második elbeszélésgyűjteményét My a oni/oni a my (Mi és ők/ők és mi). Több rövidprózája jelent meg külföldi (svéd, osztrák, lengyel, román folyóiratokban, Magyarországon novelláit a Magyar Lettre Internationale, valamint a Kalligram folyóirat közölte. Eddigi legjelentősebb műve a Stalo sa to prvého septembra (alebo inokedy), magyarul Szeptember elsején (vagy máskor) című történelmi regény (2011, Kalligram), amely 2009-ben elnyerte az Európai Irodalmi Díjat. A kötet látszólag szerelmi történet: voltaképpen az 1938 és 1968 közötti évek Csehszlovákiájában játszódik, amikor a magánéletbe bőven beleszól a viharos történelem: II. világháború, zsidóüldözés, szovjet megszállás, kitelepítés-lakosságcsere, 1968-as forradalom.

Slam Poetry Tihany ft. Gourmand Zenekar

Slam poetry – minek is nevezzelek? Költészet, rap, előadóművészet, színház, esetleg stand up comedy? A sokoldalú műfaj legjobbjai idén Tihanyba is ellátogatnak, hogy a Gourmand zenekar kíséretében velünk együtt eredjenek a rendszerváltás, határátlépés, páneurópai piknik témák kapcsán felvetődő kérdések és válaszok nyomába. Lesz friss szöveg, s természetesen a jól ismert dallamok és sorok is hallhatóak lesznek.
Magyarország első spoken word zenekara a slam poetryt és a kortárs költészetet egyedülálló módon házasítja jazz/hip-hop/funk alapokkal, amelyet egy csipetnyi elektronikával fűszerez. A szövegekre komponált szerzeményekben a laza hip-hop ütemek találkoznak a jazz harmóniavilágával és a filmzenék atmoszférájával, amelyben helyet kap a hangszeres improvizáció is. A szabad verselést hol kíséri, hol ellenpontozza, ha pedig kell, tovább fűzi a hangszeres játék.


Író-olvasó találkozó: Tóth Krisztina

1967-ben születtett Budapesten. 1986-ban érettségizett a Képzőművészeti Szakközépiskola szobrász szakán. 1993-ban szerezett tanári diplomát az ELTE Bölcsészkarán. Első kötete, a Radnóti Miklós emlékéremmel jutalmazott Őszi kabátlobogás 1989-ben jelent meg. 1990-92-ben ösztöndíjasként két évet töltött Párizsban. 1992-ben megkapta a Soros Alapítvány egy évre szóló irodalmi ösztöndíját. 1994-ben jelent meg A beszélgetés fonala című kötete, majd 1996-ban az általa válogatott és szerkesztett Látogatás című kortárs francia költészeti antológia. 1996-ban Graves-díjat és Déry Tibor jutalmat, valamint műfordításaiért Zoltán Attila-díjat kapott, 2000-ben pedig József Attila-díjat. 1997-es Az árnyékember című kötetét követően 2001-ben Porhó címmel a Magvető jelentette meg új és válogatott verseit, amelyért Vas István-díjat kapott. 2002-ben megkapta a Palládium-díjat, s megjelent válogatott kötetének második kiadása. 2003-ban a Csimota könyvkiadó gondozásában jelent meg kisgyereknek szóló verseskötete Londoni mackók címmel, ez gyerekkönyv kategóriában elnyerte az Év Könyve elismerést. 2004-ben a Magvető adta ki Síró ponyva című kötetét. Szintén ekkor jelent meg az EBP Media Kft. gondozásában Csortos Szabó Sándor fotóssal készített közös kötete, a Fény, viszony. 2005-ben a Síró ponyva című kötet a Szépírók Díját és Gemini-díjat is nyert. 2006-ban a Magvetőnél novelláskötete jelent meg Vonalkód címmel: erre 2007-ben Márai-díjat kapott. 2008-ban A világ minden országa című versét Salvatore Quasimodo-díjjal jutalmazták. 2009-ben eddigi költői, írói és műfordítói munkásságát a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával ismerték el. 2009-ben és 2010-ben a Mozgó Világ prózaírói nívódíját és Nizzai kavics díjat, valamint Artisjus-díjat kapott. 2010-ben Bárka-díjjal jutalmazták a Bárka folyóiratban megjelent írásait.


Író-olvasó találkozó: Arno Geiger (AT)

A program az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg
Arno Geiger 1968-ban született Bregenzben. Német filológiát, ókortörténetet és összehasonlító irodalomtudományt tanult Innsbruckban és Bécsben. Eddigi négy regénye közül magyarul az Es geht uns gut (2005) jelen meg Jól vagyunk címmel 2007-ben az Európa Könyvkiadó gondozásában, melyet a 2007-es budapesti könyvünnepen a szerző jelenlétében mutattak be. Ezzel a művével Arno Geiger a 2005-ös Frankfurti Könyvvásáron elnyerte a Német Könyvdíjat is. A regény egy bécsi család három generációjának történetét meséli el 1938-tól napjainkig. Másik magyarul is megjelent művének címszereplője Alzheimer-kóros édesapja. A száműzött öreg király (2013) története rendkívül személyes hangú, fontos regény a szeretetről és az elfogadásról, valamint az idő ellenében az emlékek megőrzéséért indított küzdelemről. Sokat megértető, lebilincselő olvasmány.


InstaVers program
InstaVers chill - Azonnal oldódunk!
Interaktív vetítés és beszélgetés az InstaVers irodalmi projekt alkotóival, Kele Dórival és Borda Rékával, akik mesélnek az okostelefonos fotózásról, a neogiccsről és a kortárs irodalom szereplőiről. Instant irodalom és azonnal oldódó idézetek - InstaVers.
Az InstaVers projekt 2014 áprilisában indult három költőnő szervezésében: Kele Dóri (a projekt ötletgazdája), Borda Réka és Szabó Imola Julianna célja a költészet popularizálása, könnyen érthető, azonnal oldódó verssorok válogatása. Ezeket a sorokat az InstaVers sajátos képi rendszerben tálalja, ezáltal juttatva el a költészetet minél több helyre, minél több olvasót toborozva a kortárs magyar irodalomnak. A kezdeményezést a József Attila K

FILM

A már bejáratott vízparti mozinkban a rendszerváltás vagy az európaiság tematikához illeszkedő és a témától távolabb eső, friss filmeket vetítünk.

Mozinet-filmek:
Pap gyermekei PREMIER (horvát vígjáték, 2013, 93’ )
Templom a dombon (szerb-német-francia-szlovén-horvát filmdráma, 2012, 112’)
Frances Ha (amerikai vígjáték,2012, 83’)
Philomena (angol filmdráma, 2013, 98’)

Kulturális Intézetek által ajánlott filmek:

Osztrák Kulturális Fórum: Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról (német-francia-osztrák filmdráma, 2011, 120’)
Lengyel Intézet: Minden, mit szerettem (lengyel filmdráma, 2009, 95’)
Cseh Centrum: Kolja (csehszlovák-angol filmdráma, 1996, 105’)
Szlovák Intézet:Köszönöm, jól! (magyar-szlovák játékfilm, 2013, 133’)
Goethe Intézet:: Retró szerelem (német-magyar romantikus vígjáték, 2011, 83 ‘) Napsugár sétány (német filmszatíra, 1999, 101’) Goodbye, Lenin (német vígjáték, 2002, 117’)


SZÍNHÁZ

Színházi, kortárs tánc-, és mozdulatművészeti produkciók hazai és a régió társulatainak meghívásával töltik ki a nyári estéket. Tavaly nagy sikert arattak vízpart színházi estéink, idén a gyerekszínházi produkciók mellett a színpadon is határokat feszegetünk.


Steam ON ! klasszikus utcaszínház zsonglőrök és akrobaták előadásában - Freak Fusion Cabaret.

A történet a steampunk világában játszódik, mely egy kitalált kor, ami a reneszánsz technológia és az ipari forradalom gőzgépeinek korát idézi és a sci-fi és a fantasy világából is merít. A három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel menekül a törvény elől. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor gépük lerobban... Vajon meg tudják szerelni időben?

Bodystudies variációk kortárs tánc - Juhász Kata Társulat

Juhász Kata koreográfiája az elmúlt évtizedekben a művészetelméletben megélénkült, a TEST-ről szóló diszkurzusba illeszkedik. Anélkül reflektál a testben való létezés, a testhez való viszonyunk problémájára, hogy saját "mozgás nyelvéből" kilépne. Ebben az értelemben a koreográfia egy testtanulmány és szakítani próbál azzal a klasszikus balettben gyökerező hagyománnyal, hogy a testet áttetsző médiumként, a táncost pedig - legalábbis a koreográfia univerzumán belül - a koreográfus intencióját végrehajtó, omnipotens, tökéletes természeti képződményként mutatja fel.
A koreográfus kísérletet tesz a testhez - saját testünkhöz és a másik testéhez - való viszonyaink, valójában sémáink megfogalmazására, azért, hogy ezeket legalább átmenetileg félretegye és utat nyisson egy másik kérdésnek. Szóba hozható-e egyáltalán a test az erotika vagy a betegség-egészség diszkurzusán kívül?

Kalandok Tökváros felé - élőzenés mesejáték gyerekeknek - Gardrób Művészeti CsoportLegényke csínytevései sok bosszúságot okoznak a körülötte lévőknek. Kalandozásai során találkozik egy öregasszonnyal, aki elérkezettnek látja az időt arra, hogy móresre tanítsa. Rosszaságáért cserébe egy jókora tököt ad neki útravalóul, amitől addig nem szabadul, míg Tökvárosba nem ér! Útja során a komisz újabb tököket kap, amelyekhez újabb leckék is társulnak. Tökvárosban Legénykénk végre letehetné őket, de vajon a hosszú út során tanult hibáiból? Utolsó próbaként éberségről és türelemről kell tanúbizonyságot tennie, hogy elnyerhesse a tökből előbújó csodaszép királykisasszonyt feleségül.Az előadás során élőzene, interaktív színház és daltanulás várja a 4 és 10 év közötti gyermekeket és szüleiket.


ZENE

Mint minden területén a 2014-es ARTplaccnak, a zenei programon is fejlesztettünk, kiteljesítettük hogy körbeérjen mint a balatoni bringaút. Idén 25 éves az ú.n. "rendszerváltás", és ha ez nem is volt olyan váltás, ami feltétlen fejlődést hozott, legalább kinyíltak a határok és lehetőség lett szabad ember módjára belevetni magunkat a térség zenei sokszínűségébe. Ebben a légkörben tesznek egy kis körutazást az ARTplaccra meghívott zenei előadók, csak most nem kell egy mérföldet sem mozognunk, minden ide jön hozzánk, az előkelő tihanyi kikötőbe.
Minden nap lesz valami más. Élő zenei koncertek és DJ-k minden nap és minden nap más stílusban, hogy még tervezni is lehessen. Szeretnénk, hogy a hozzánk ellátogató vendégek mást kapjanak majd, mint amit az összes Balaton körüli fesztiválon hallanának. Szükség lesz nyitott fülre és a tánccipőkre, a többit biztosítjuk. Mint tudjuk a zene hanghullámokból áll, s azt is tudjuk hogy a Balaton is képes hullámzani, ebből adódhat hogy nyáron a legjobb helyszín a zenehallgatásra a Tihanyi- félsziget. Erre ad helyszínt és alkalmat az idei ARTplacc, hogy sok egyéb érzékünknek megadja azt, amit a nap a természetnek. Életet és örömet.

dj line-up:
szerda: dj Bodoo(FPT, Tilos, Pécs) (H)
csütörtök: dj Nickodemus (wonderwheel records, New York City) (US)
péntek: dj Suhaid (H)
szombat: Tom Wieland (7 Samurai, panoptikum arkestra, Bécs) (A)
vasárnap: dj Bodoo (FPT, Tilos, pécs) (H)

koncertek:
Slam Poetry Tihany ft. Gourmand zenekar
Elefánt
Deti Picaasso (AR/HU)

Copyright © 2017 ARTplacc