EN | HU
www.artplacc.hu
KORTÁRS MŰVÉSZETI ÉS DESIGN
FESZTIVÁL

2016. JÚLIUS 21-24.
TIHANY

Napi programbontás


2016. július 20. (szerda) 0. Nap

19:00 Kulisszatitkok - bejárás/ tárlatvezetés nyitás előtt

21:00 LIVE DJ ACT2016. július 21. (csütörtök)


10:00-17:00 Workshop a Dobozterek kiállításhoz kapcsolódan

15:00 Tárlatvezetés magyar és angol nyelven

17:00-19.00 Monge Studió beton workshop

17:00 Tárlatvezetés gyerkeknek

19:00 Tárlatvezetés angol és magyar nyelven

19:00 Megnyitó

19:30 SZÍNHÁZ: Gergye Krisztián Társulata: AUKCIÓ

21:00 MOZI : Mustang


22:00 Live dj act: Kimitrak :: Suhaid, Johnny Drama, The Stanley Maneuver. Waxman2016. július 22. (péntek)

10:00 Reggelizz képzőművészekkel ( Brunch)

10:00-17:00 Workshop a Dobozterek kiállításhoz kapcsolódan

15:00 Tárlatvezetés magyar és angol nyelven

17:00-19.00 Monge Studió beton workshop

17:00 Kerekasztal beszélgetés: A landart lehetőségei a balatoni vidékfejlesztésben

17:00 Tárlatvezetés gyerkeknek

19:00 Tárlatvezetés angol és magyar nyelven

21:00 MOZI: Animációs válogatás: Symphony no 42,Superbia, Nyalintás nesze és A Vörösteknős című (Un Certain Regard szekció különdíját nyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon)


22:00 LIVE DJ ACT FPT : Haze aka Varga Vince, Péló, Bodoo (napközben : Haze aka Varga Vince)2016. július 23. (szombat)

10:00-17:00 Workshop a Dobozterek kiállításhoz kapcsolódan

10:00-11.15 Apró Színház

15:00 Tárlatvezetés magyar és angol nyelven

17:00-19:00 Succult betonöntő és növényültető workshop

17:00 Tárlatvezetés gyerkeknek

19:00 Tárlatvezetés angol és magyar nyelven

20:00 SZÍNHÁZ: Pintér Béla és Társulata közös koncertje a Müller Péter Sziámi And Friends zenekarral

21:00 MOZI: Ifjúság

22:00 LIVE DJ ACT: Soul Cure : Gandharva, Bem. (Napközben: Splatter)


2016. július 24. (vasárnap)

10:00-17:00 workshop a Dobozterek kiállításhoz kapcsolódan

10:00-11.15 Apró Színház

15:00 Tárlatvezetés magyar és angol nyelven

17:00 Tárlatvezetés gyerkeknek

19:00 Tárlatvezetés angol és magyar nyelven

20:30 MOZI: Évszakok (fr)

22:00 LIVE DJ ACT (Napközben: Vida Vera gyerekmix)

képzőművészet

“Bioszféra rezervátum” kortárs képzőművészeti kiállítás és programA 6. ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztivál keretében a kortárs képzőművészek, designerek és a társművészeti szerzők és előadók a fenntarthatóság kérdésére adott válaszait keresi és mutatja be. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén lévő Tihany illetve az, hogy a fesztivál központja egy vízparti ligetben található kiváló alkalmat és teret biztosít arra, hogy korunk egyik legégetőbb problémakörére: a természet és az ember között kapcsolat törékenységére fókuszálhassunk, és egyben rámutassunk azokra a ma is elérhető megoldásokra vagy gondolatokra, amelyek ezt a megbomlott harmóniát visszaállítani igyekszenek.

A képzőművészeti kiállítások tematikája is erre épül, a cím " Bioszféra rezervátum" is erre utal, itt a legfiatalabb, még tanulmányaikat folytató művészektől egészen az elismertekig olyan munkákat fogunk bemutatni, amelyek vagy anyagkezelésükben vagy koncepciójukban a bioszféra szerteágazó kapcsolatainak művészi eszközökkel való megértését adják.


Központi kiállítótér:


Ádám Zsófia Teréz, Bondor Csilla, Dávid Zita Krisztina, Galambos Áron, Heim Péter, Hugyecsek Balázs, Kapronczai Evelin, Kiss Andrea, Kovalovszky Dániel. Kovács Lehel, Marázs Anita, Nagy Gabriella, Nagy Éva, Orosz Klára, Piros Boróka, Rizmayer Péter, Tranker Kata, Zagyvai Sári


Kurátor: Somosi Rita és Kaplár F. Krisztina


Kapcsolodó installációk - kiállítások:


#Forest 2.0


A budapesti Lengyel Intézet Platán galériájában sikeresen bemutatkozott páros Łukasz Pastuszka (lengyel építész - Moomoo Architects) és Illés Zsófia Szonja (magyar képzőművész - Collective Plant) interaktív installációi a közösséggel és közösségi alkotás folyamatával foglalkoznak. A két látszólag különböző területről és kultúrából érkező alkotó a fenntartható design és étkezési kultúra közösségi aspektusainak fókuszában találta meg az alkotásban a közös hangot. Munkáik az építészet, design, installáció, képzőművészet és gasztronómia határain tett izgalmas kísérletek, melyeknek elsődleges célja az alkotói és befogadói attitűdök és hagyományos szerepek, illetve a hagyományos kiállítótér átrendezése, újraértelmezése Tihanyban.

Kurátor: Tomasz Piars


#Dobozterek


A fiatalabb generáció a célcsoportja a budapesti Deák 17 Galériának. Tavalyi sikeres tihanyi bemutatkozásuk után idén is egy a tizenéves korosztály számára könnyebb befogadható kiállítási anyagot hoznak. A tárlat olyan kortárs dobozműveket mutat be, ahol a doboztér egy félig zárt, félig nyitott tér, mely funkcionálhat akár kettévágott szobaként vagy színpadként is, így betekintést enged az alkotó intim szférájába.


A Deák 17 Galéria válogatása a DOBOZTEREK, MAGÁN(Y)GYŰJTEMÉNYEK kiállításból a helyspecifikusan, a tematikára szűkítve valósul meg egy önálló kiállítótérben.

Kiállítók: Babos Zsili Bertalan, Barabás Zsófia, Bogdándy Szultán, Bp. Szabó György, Dér Adrienn, Énzsöly Kinga, Herbert Anikó, Horror Pista, Horváth Lóczi Judit, Karácsonyi László, Menyhárt Norbert, Nagy Benjámin, Németh Hajnal Aurora, Novák Zoltán, Pap Rami, Ujházi Péter

Kurátor: Kaposi Dorka


design

A tavalyi év sikere után idén ismét 200 nm-es területen mutatkoznak be a hazai design szcéna legkiemelkedőbb alkotói. A budapesti MONO art & design galéria és concept store szelekcióját látványos, az idei fesztivál témájához kapcsolódó installáció keretében tekinthetik és vásárolhatják meg a látogatók. A design kiállítás fókuszában a fenntarthatóság és környezettudatosság áll, a bemutatásra kerülő tárgyak a felelős design gondolatiságához kapcsolódnak, a galériára jellemző minimalista esztétikum és a természet kapcsolatára reflektálva.

fotó

mozi

Az ARTplacc mozijában idén is az elmúlt év kritikai sikereket arató hazai és külföldi filmjeiből, animációiból válogatunk.


2016. július 21. (csütörtök) 21:00 Mustang


2016. július 22. (péntek) 21:00 Animációs válogatás: Symphony no 42, Superbia, Nyalintás nesze és A Vörösteknős (Un Certain Regard szekció különdíját nyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon)


2016. július 23. (szombat) 21:00 Ifjúság

2016. július 24. (vasárnap) 20:30 Évszakok (fr)


Társművészeti programok -
irodalom, színház, tánc, film és zene


MULTIKULTI TÁRSMŰVÉSZETI PROGRAMOK:


Európai Könyvek Olvasósarok - irodalom, színház, tánc, zene és filmművészet Közép-Európa különböző országaiból. Részletes program a túloldali napi programbontásban


IRODALOM

Irodalmi határátkelő
Az idei ARTplacc irodalmi programsorozatának mottója a határátlépés, térben és időben, műfajok és művészeti ágak között. A felsorakoztatott események között olyan, a Páneurópai Piknik évfordulójára szimbolikusan reflektáló kísérőrendezvények szerepelnek, amelyek eltérő alkotásterületről indulnak, de metszéspontjukban mindig az irodalom áll. Cél az, hogy a megszokott, az irodalmi eseményekhez társított, ’slow’ sztereotípiákra rácáfoljunk: megmozgassuk a látogatókat, az alkotókat és „új” platformokon mutassuk meg az irodalom sokoldalúságát, létjogosultságát egy összművészeti, de elsősorban képzőművészeti profilú fesztiválon. Az Európai Könyvek Olvasósarokban pedig a közép-európai országok kulturális intézetei által összeállított könyvválogatásokban mélyülhetünk el.

IRODALOM


Író-olvasó találkozó: Pavol Rankov (SK)
A program a budapesti Szlovák Intézet támogatásával valósul meg

Pavol Rankov a pozsonyi Komenský Egyetemen, könyvtártudományi szakon végzett. A prózaírással katonai szolgálata alatt (1988) kezdett el foglalkozni. Első novelláskötetéért (S odstupom času, 1995, magyarul Az idő távlatából, Kalligram, 2010) az év legjobb pályakezdő írójának járó Ivan Krasko-díjban részesült, 1997-ben pedig elnyerte a Premio Letterario Internazionale Jean Monnet nemzetközi irodalmi díjat.2001-ben publikálta második elbeszélésgyűjteményét My a oni/oni a my (Mi és ők/ők és mi). Több rövidprózája jelent meg külföldi (svéd, osztrák, lengyel, román folyóiratokban, Magyarországon novelláit a Magyar Lettre Internationale, valamint a Kalligram folyóirat közölte. Eddigi legjelentősebb műve a Stalo sa to prvého septembra (alebo inokedy), magyarul Szeptember elsején (vagy máskor) című történelmi regény (2011, Kalligram), amely 2009-ben elnyerte az Európai Irodalmi Díjat. A kötet látszólag szerelmi történet: voltaképpen az 1938 és 1968 közötti évek Csehszlovákiájában játszódik, amikor a magánéletbe bőven beleszól a viharos történelem: II. világháború, zsidóüldözés, szovjet megszállás, kitelepítés-lakosságcsere, 1968-as forradalom.

Slam Poetry Tihany ft. Gourmand Zenekar

Slam poetry – minek is nevezzelek? Költészet, rap, előadóművészet, színház, esetleg stand up comedy? A sokoldalú műfaj legjobbjai idén Tihanyba is ellátogatnak, hogy a Gourmand zenekar kíséretében velünk együtt eredjenek a rendszerváltás, határátlépés, páneurópai piknik témák kapcsán felvetődő kérdések és válaszok nyomába. Lesz friss szöveg, s természetesen a jól ismert dallamok és sorok is hallhatóak lesznek.
Magyarország első spoken word zenekara a slam poetryt és a kortárs költészetet egyedülálló módon házasítja jazz/hip-hop/funk alapokkal, amelyet egy csipetnyi elektronikával fűszerez. A szövegekre komponált szerzeményekben a laza hip-hop ütemek találkoznak a jazz harmóniavilágával és a filmzenék atmoszférájával, amelyben helyet kap a hangszeres improvizáció is. A szabad verselést hol kíséri, hol ellenpontozza, ha pedig kell, tovább fűzi a hangszeres játék.


Író-olvasó találkozó: Tóth Krisztina

1967-ben születtett Budapesten. 1986-ban érettségizett a Képzőművészeti Szakközépiskola szobrász szakán. 1993-ban szerezett tanári diplomát az ELTE Bölcsészkarán. Első kötete, a Radnóti Miklós emlékéremmel jutalmazott Őszi kabátlobogás 1989-ben jelent meg. 1990-92-ben ösztöndíjasként két évet töltött Párizsban. 1992-ben megkapta a Soros Alapítvány egy évre szóló irodalmi ösztöndíját. 1994-ben jelent meg A beszélgetés fonala című kötete, majd 1996-ban az általa válogatott és szerkesztett Látogatás című kortárs francia költészeti antológia. 1996-ban Graves-díjat és Déry Tibor jutalmat, valamint műfordításaiért Zoltán Attila-díjat kapott, 2000-ben pedig József Attila-díjat. 1997-es Az árnyékember című kötetét követően 2001-ben Porhó címmel a Magvető jelentette meg új és válogatott verseit, amelyért Vas István-díjat kapott. 2002-ben megkapta a Palládium-díjat, s megjelent válogatott kötetének második kiadása. 2003-ban a Csimota könyvkiadó gondozásában jelent meg kisgyereknek szóló verseskötete Londoni mackók címmel, ez gyerekkönyv kategóriában elnyerte az Év Könyve elismerést. 2004-ben a Magvető adta ki Síró ponyva című kötetét. Szintén ekkor jelent meg az EBP Media Kft. gondozásában Csortos Szabó Sándor fotóssal készített közös kötete, a Fény, viszony. 2005-ben a Síró ponyva című kötet a Szépírók Díját és Gemini-díjat is nyert. 2006-ban a Magvetőnél novelláskötete jelent meg Vonalkód címmel: erre 2007-ben Márai-díjat kapott. 2008-ban A világ minden országa című versét Salvatore Quasimodo-díjjal jutalmazták. 2009-ben eddigi költői, írói és műfordítói munkásságát a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával ismerték el. 2009-ben és 2010-ben a Mozgó Világ prózaírói nívódíját és Nizzai kavics díjat, valamint Artisjus-díjat kapott. 2010-ben Bárka-díjjal jutalmazták a Bárka folyóiratban megjelent írásait.


Író-olvasó találkozó: Arno Geiger (AT)

A program az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósul meg
Arno Geiger 1968-ban született Bregenzben. Német filológiát, ókortörténetet és összehasonlító irodalomtudományt tanult Innsbruckban és Bécsben. Eddigi négy regénye közül magyarul az Es geht uns gut (2005) jelen meg Jól vagyunk címmel 2007-ben az Európa Könyvkiadó gondozásában, melyet a 2007-es budapesti könyvünnepen a szerző jelenlétében mutattak be. Ezzel a művével Arno Geiger a 2005-ös Frankfurti Könyvvásáron elnyerte a Német Könyvdíjat is. A regény egy bécsi család három generációjának történetét meséli el 1938-tól napjainkig. Másik magyarul is megjelent művének címszereplője Alzheimer-kóros édesapja. A száműzött öreg király (2013) története rendkívül személyes hangú, fontos regény a szeretetről és az elfogadásról, valamint az idő ellenében az emlékek megőrzéséért indított küzdelemről. Sokat megértető, lebilincselő olvasmány.


InstaVers program
InstaVers chill - Azonnal oldódunk!
Interaktív vetítés és beszélgetés az InstaVers irodalmi projekt alkotóival, Kele Dórival és Borda Rékával, akik mesélnek az okostelefonos fotózásról, a neogiccsről és a kortárs irodalom szereplőiről. Instant irodalom és azonnal oldódó idézetek - InstaVers.
Az InstaVers projekt 2014 áprilisában indult három költőnő szervezésében: Kele Dóri (a projekt ötletgazdája), Borda Réka és Szabó Imola Julianna célja a költészet popularizálása, könnyen érthető, azonnal oldódó verssorok válogatása. Ezeket a sorokat az InstaVers sajátos képi rendszerben tálalja, ezáltal juttatva el a költészetet minél több helyre, minél több olvasót toborozva a kortárs magyar irodalomnak. A kezdeményezést a József Attila K

FILM

A már bejáratott vízparti mozinkban a rendszerváltás vagy az európaiság tematikához illeszkedő és a témától távolabb eső, friss filmeket vetítünk.

Mozinet-filmek:
Pap gyermekei PREMIER (horvát vígjáték, 2013, 93’ )
Templom a dombon (szerb-német-francia-szlovén-horvát filmdráma, 2012, 112’)
Frances Ha (amerikai vígjáték,2012, 83’)
Philomena (angol filmdráma, 2013, 98’)

Kulturális Intézetek által ajánlott filmek:

Osztrák Kulturális Fórum: Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról (német-francia-osztrák filmdráma, 2011, 120’)
Lengyel Intézet: Minden, mit szerettem (lengyel filmdráma, 2009, 95’)
Cseh Centrum: Kolja (csehszlovák-angol filmdráma, 1996, 105’)
Szlovák Intézet:Köszönöm, jól! (magyar-szlovák játékfilm, 2013, 133’)
Goethe Intézet:: Retró szerelem (német-magyar romantikus vígjáték, 2011, 83 ‘) Napsugár sétány (német filmszatíra, 1999, 101’) Goodbye, Lenin (német vígjáték, 2002, 117’)


SZÍNHÁZ

Színházi, kortárs tánc-, és mozdulatművészeti produkciók hazai és a régió társulatainak meghívásával töltik ki a nyári estéket. Tavaly nagy sikert arattak vízpart színházi estéink, idén a gyerekszínházi produkciók mellett a színpadon is határokat feszegetünk.


Steam ON ! klasszikus utcaszínház zsonglőrök és akrobaták előadásában - Freak Fusion Cabaret.

A történet a steampunk világában játszódik, mely egy kitalált kor, ami a reneszánsz technológia és az ipari forradalom gőzgépeinek korát idézi és a sci-fi és a fantasy világából is merít. A három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel menekül a törvény elől. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor gépük lerobban... Vajon meg tudják szerelni időben?

Bodystudies variációk kortárs tánc - Juhász Kata Társulat

Juhász Kata koreográfiája az elmúlt évtizedekben a művészetelméletben megélénkült, a TEST-ről szóló diszkurzusba illeszkedik. Anélkül reflektál a testben való létezés, a testhez való viszonyunk problémájára, hogy saját "mozgás nyelvéből" kilépne. Ebben az értelemben a koreográfia egy testtanulmány és szakítani próbál azzal a klasszikus balettben gyökerező hagyománnyal, hogy a testet áttetsző médiumként, a táncost pedig - legalábbis a koreográfia univerzumán belül - a koreográfus intencióját végrehajtó, omnipotens, tökéletes természeti képződményként mutatja fel.
A koreográfus kísérletet tesz a testhez - saját testünkhöz és a másik testéhez - való viszonyaink, valójában sémáink megfogalmazására, azért, hogy ezeket legalább átmenetileg félretegye és utat nyisson egy másik kérdésnek. Szóba hozható-e egyáltalán a test az erotika vagy a betegség-egészség diszkurzusán kívül?

Kalandok Tökváros felé - élőzenés mesejáték gyerekeknek - Gardrób Művészeti CsoportLegényke csínytevései sok bosszúságot okoznak a körülötte lévőknek. Kalandozásai során találkozik egy öregasszonnyal, aki elérkezettnek látja az időt arra, hogy móresre tanítsa. Rosszaságáért cserébe egy jókora tököt ad neki útravalóul, amitől addig nem szabadul, míg Tökvárosba nem ér! Útja során a komisz újabb tököket kap, amelyekhez újabb leckék is társulnak. Tökvárosban Legénykénk végre letehetné őket, de vajon a hosszú út során tanult hibáiból? Utolsó próbaként éberségről és türelemről kell tanúbizonyságot tennie, hogy elnyerhesse a tökből előbújó csodaszép királykisasszonyt feleségül.Az előadás során élőzene, interaktív színház és daltanulás várja a 4 és 10 év közötti gyermekeket és szüleiket.


ZENE

Mint minden területén a 2014-es ARTplaccnak, a zenei programon is fejlesztettünk, kiteljesítettük hogy körbeérjen mint a balatoni bringaút. Idén 25 éves az ú.n. "rendszerváltás", és ha ez nem is volt olyan váltás, ami feltétlen fejlődést hozott, legalább kinyíltak a határok és lehetőség lett szabad ember módjára belevetni magunkat a térség zenei sokszínűségébe. Ebben a légkörben tesznek egy kis körutazást az ARTplaccra meghívott zenei előadók, csak most nem kell egy mérföldet sem mozognunk, minden ide jön hozzánk, az előkelő tihanyi kikötőbe.
Minden nap lesz valami más. Élő zenei koncertek és DJ-k minden nap és minden nap más stílusban, hogy még tervezni is lehessen. Szeretnénk, hogy a hozzánk ellátogató vendégek mást kapjanak majd, mint amit az összes Balaton körüli fesztiválon hallanának. Szükség lesz nyitott fülre és a tánccipőkre, a többit biztosítjuk. Mint tudjuk a zene hanghullámokból áll, s azt is tudjuk hogy a Balaton is képes hullámzani, ebből adódhat hogy nyáron a legjobb helyszín a zenehallgatásra a Tihanyi- félsziget. Erre ad helyszínt és alkalmat az idei ARTplacc, hogy sok egyéb érzékünknek megadja azt, amit a nap a természetnek. Életet és örömet.

dj line-up:
szerda: dj Bodoo(FPT, Tilos, Pécs) (H)
csütörtök: dj Nickodemus (wonderwheel records, New York City) (US)
péntek: dj Suhaid (H)
szombat: Tom Wieland (7 Samurai, panoptikum arkestra, Bécs) (A)
vasárnap: dj Bodoo (FPT, Tilos, pécs) (H)

koncertek:
Slam Poetry Tihany ft. Gourmand zenekar
Elefánt
Deti Picaasso (AR/HU)

irodalom

zene

Az ARTplacc fesztivál programját minden este dj-k zárják.


21. Csütörtök: Kimitrak :: Suhaid, Johnny Drama, The Stanley Maneuver. Waxman
22. Péntek: FPT : Haze aka Varga Vince, Péló, Bodoo napközben : Haze aka Varga Vince
23. Szombat: Soul Cure : Gandharva, Bem. napközben : Splatter
24. Vasárnap: Vida Vera gyerekmix napközben

Copyright © 2015 ARTplacc